Flying Objects Design Studio | Mercedes-Benz IVY Concept
58215
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-58215,single-format-standard,cookies-not-set,qode-core-1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,pitch child-child-ver-1.0.0,pitch-ver-2.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Mercedes-Benz IVY Concept

Autonomous City Bus

Mercedes-Benz IVY Concept

Autonóm, elektromos belvárosi busz

 

A buszok megjelenése jelentősen befolyásolja a városképet és az utazók közérzetét. Az IVY egy organikus buszkoncepció, mely formáival az épített és természetes környezet határait, a nagyvárosi oázisok hangulatát idézi. Az IVY kifejezetten belvárosi vonalakra szánt autóbusz. Jól alkalmazkodik az újonnan kialakított városközpontok shared-space és living street elveket követő, a gyalogosokat és a járműveket egyenjogúként kezelő térrendezéséhez. Kiválóan alkalmas turizmus szempontjából frekventált járatok kiszolgálására, ahol csak néhány megállót utaznak az emberek, viszont addig is élvezhetik a látványosságokat és a kilátást a hatalmas üvegfelületeken keresztül. Az ablakfelületek elektrokromatikus film bevonata elektromos impulzus hatására képes elsötétülni. Ez a fényviszonyoknak megfelelően dinamikusan változik, így az árnyékoló levelek közt átszűrődő napsugarak az utastérben kellemes fényjátékot eredményeznek. Az IVY-nek nincsenek hagyományos ajtajai, egy nagy, interaktívan nyíló lamellás felület helyettesíti azokat. Ez a megoldás sokkal gyorsabb utascserét tesz lehetővé. A busz oldala mindig annyira nyílik ki, amennyire szükség van rá. Ha sokan szállnak le és fel, akár a busz egész oldala nyitható. Az elemei gesztus-vezéreltek, így az utasok egy egyszerű mozdulattal jelezni tudják leszállási szándékukat a lamellák érintésével.

 

A projekt az EvoBus Design és a Daimler AG. támogatásával, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével jött létre.

 

Konzulens: Mathias Lenz, Vincent Thess

 

Témavezető: Prof. Scherer József

 

Client:

The Clean Coffee Company

Category:

Formatervezés